Včelařství - svazek III.
Včelařství - svazek III.
III. svazek učebnice Včelařství z publikační produkce PSNV-CZ,
z. s. s kapitolami Včelí pastva a její zdroje, Včelí produkty a Medovina a
nápoje z medu navazuje na I. svazek s kapitolami Zootechnika včelařství a Nemoci
včel – prevence a terapie a II. svazek s kapitolami Biologie včely medonosné a
Šlechtění včel a chov matek.
Profesionální včelař a botanik Mgr. Bronislav Gruna provádí čtenáře včelařsky
významnou vegetací a s citem sobě vlastním vybral, nafotil a uspořádal do
jakéhosi miniatlasu několik desítek včelařsky významných rostlin. Poukazuje na
fakt, že trendem dnešní doby je úbytek včelí pastvy, zejména na venkově. Městské
prostředí často nabízí pro včely více. Znalost včelí pastvy umožňuje včelaři
dobře zvládnout jednu z nejzákladnějších věcí, která je nutná k úspěchu – a to
je výběr stanoviště.
Bc. Michal Počuch včelaří ve Skaličce u Tišnova. Je to doslova nadšenec do
hmyzu, který se nehodí do žádných sbírek, neboť na estetičnosti příliš nepobral.
Jde o mšice, mery a červce nahánějící hrůzu zahrádkářům a sadařům. Michal Počuch
je jimi fascinován, a proto ho můžeme v létě potkat, jak s fotoaparátem chodí po
lese a hledá utajené zakladatelky dalších generací. Podle nich a dalších faktorů
dokáže předpovědět, jaká bude v daném včelařském roce medovicová snůška. Použitý
soubor fotografií producentů medovice Michala Počucha je do velké míry unikátní
a nebyl dosud v ČR publikován.
Asi žádnému včelaři v tuzemsku nemusíme představovat doc. Ing. Antonína Přidala,
Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně. Tento přední český apidolog se ujal
zpracování kapitoly o včelích produktech. Ty mají mezi potravinami mimořádné
postavení. Je prokázáno, že jejich pravidelné užívání přispívá ke zlepšení
lidského zdraví. Kapitola se také zaobírá problematikou reziduí nepůvodních
látek ve včelích produktech, zvláště v souvislosti s používáním „léčivých“
přípravků ve včelařství.
Poslední kapitola se zabývá výrobou jednoho z nejstarších kvašených nápojů –
medoviny. Autor Ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA, z Pasečnice na Domažlicku čerpal
své znalosti v Plzeňských pivovarech, ale také vlastními pokusy. Mimo jiné
vysvětluje, že podstata výroby medoviny a medového vína je stejná, u medoviny se
však z tradičních důvodů předpokládá více zbytkového cukru.
Celé dílo je strukturované do deseti kapitol. Jednotlivé kapitoly podle zaměření
nesou názvy:
1. Zootechnika včelařství
2. Nemoci včel – prevence a terapie
3. Biologie včely medonosné
4. Šlechtění včel a chov matek
5. Včelí pastva a její zdroje
6. Včelí produkty
7. Medovina a nápoje z medu
8. Zařízení pro získávání včelích produktů
9. Profesionální včelařství
10. Marketing a vedení malého podniku
Svazek tři obsahuje kapitoly Včelí pastva a její zdroje, Včelí produkty a
Medovina a nápoje z medu.
Včelařství - svazek III.,
Autor: Kolektiv autorů
Nakladatelství: Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, o.s. , Rok vydání:
2020, Počet stran: 208
Rozměr: 280 x 210 mm (barevné obrázky
a ilustrace)
Vazba: Pevná bez přebalu lesklá, ISBN: 978-80-907079-3-1, EAN:
9788090707931
Hodnocení
Zatím zde není žádné hodnocení tohoto produktu.
Musíte se přihlásit, abyste mohli hodnotit. Přihlásit se