Včelařovy zkušenosti

Informace o medometech

Všichni včelaři, kteří chtějí mít ze svého chovu včel nějaký užitek, prodávají jejich produkty. Hlavním produktem, který nám včely poskytují, je jejich med (i když samozřejmě není jediným cenným včelím produktem), a proto se žádný včelař neobejde bez medometu, kterým se med získává z plástů.

Pořízení včelstev

Základní věcí, o kterou by se měl začínající včelař zajímat, je jistě správné vybavení a silné včelstvo, které mu umožní realizovat jeho plány. Je téměř bezcenné obstarat si na první pokus pouze jediné včelstvo. V prvé řadě totiž musí začínající včelař počítat s tím, že dokonalosti jeho práce dosáhne pouze po získání řady zkušeností. V případě, že nastanou komplikace, plod jiného včelstva může zachránit postižené včelstvo.

Vliv vlhkosti na kvalitu medu

Med patří mezi jeden z nejdůležitějších včelích produktů, je však také velmi náchylný k okolním vlivům, proto je důležité naučit se ho účinně chránit před jeho znehodnocením. Nekvalitní med jistě není dobrou známkou pro jakéhokoli včelaře.

Když se rojí včely

Jestliže hovoříme o rojení včel, jedná se o způsob jejich množení, které zajišťuje včelám zachování jejich druhu. Dochází k němu naprosto přirozeně a je charakteristickou vlastností včelího společenství.

Testy několika medů z nabídky supermarketů

Jestliže bychom včelkám umožnili, aby si mohly na svoje oči prohlédnout, čím je dnes nazýván med, byly by šokovány. Píchaly by nás pomocí svých žihadel jako divé a mohli bychom jim za to pouze děkovat, jelikož dnešní způsoby, jak potravinové řetězce nakládají s potravinami, především těmi zdravými, jsou otřesné. V medech nalézáme množství „éček“, laciných sirupů a část z medů označených značkou bio v sobě má i pesticidy. S výsledky těchto testů přišel D test, po testování zhruba 17 medů běžně prodávaných v obchodech.

Pastování medu v domácích podmínkách

Jestliže jako včelař chcete prodat co největší množství medu získaného od včelstva, pravděpodobně jednou z nejlepších možností pro vás je pastování medu. Jedná se o proces zpracování medu, kterým se med změní na jemnou krystalickou hmotu, která se vyznačuje hustší konzistencí. Vzhledem k tomu, že se vlastnosti pastovaného medu nemění, můžeme jej dlouhodobě skladovat, což je jeho největší výhodou.

Včelí bodnutí

Včelí bodnutí - ač jsou včelky většinou krotká zvířata, občas se nevyhneme tomu, že nás bodnout. Jak se pobodání hmyzem vyhnout, jak ho utišit a vyléčit, to vše Vám dnes poradíme. Včelí bodnutí nebývá obvykle nijak nebezpečné ale pro některé z nás může být i smrtelné, je proto dobré znát, jak se v okolí včelnic chovat, a jak včely nevyprovokovat k útoku.

Varroáza strašák včelařů jménem Varroa destruktor

Varroáza je infekční onemocnění včel způsobené roztočem Varroa destructor. Roztoč pochází z Indie, kde jsou tamní včely vůči němu rezistentní, na rozdíl od včel evropských. V České republice je rozšířen od 70. let minulého století. Varroa destructor nenapadá jen plod ale i dospělé jedince, které značně oslabuje sáním hemolymfy. Pod vlivem Varroázy včelstvo postupně slábne, líhnou se včely nedokonale vyvinuté včely. Dochází k výraznému zkrácení délky života včel, přičemž včely hynou často během zimy, v případě masivního napadení i na podzim.

Staročeský návod jak vyrábět medovinu

Medovina bývala oblíbeným nápojem snad u všech národů již od nejstarších dob. V novější době však výroba ve velkém stále víc upadala. Dnes však výroba medoviny a medového vína opět zažívá renesanci.

Cizokrajné medy - chuť s vůní exotiky

Rádi bychom Vám představili článek Ing. Oldřich Haragsim, CSc. z Moderního včelaře, který nám řekne mnohé o cizokrajných medech, se kterými se v našich luzích a hájích nesetkáváme. Med byl v minulosti a je i v současnosti ceněnou potravinou. Včelaři vymetají ročně přes milion tun medu a do obchodní sítě se dostane v průměru 950 tis. tun. Je to komodita (zboží), které směřuje z chudých, průmyslově méně vyvinutých zemí, do zemí bohatých, vyspělých. Pro chudé země je med jedním z poměrně snadno dostupných zdrojů příjmů, které lze získat bez velkých investic a bez velké spotřeby energie. Proto je včelařství v rozvojových zemích podporováno vládami i světovou organizací FAO.

Strana 6 z 7