Včelařovy zkušenosti

Krize amerického včelařství nepolevuje

V období od dubna 2015 do dubna 2016 ztratili včelaři v USA 44 % všech včelstev. Vyplývá to z předběžných výsledků celonárodního průzkumu. Jak letní tak i zimní ztráty byly vyšší než v předchozí sezóně. A už druhý rok se letní ztráty v USA blíží ztrátám během přezimování.

EET a včelaři - Elektronická evidence tržeb je stále předmětem mnoha dotazů

Příklad číslo 1: Jsem v důchodu, chovám včely a prodávám med ze dvora i místnímu obchodu. Budu nucen opatřit si EET pokladnu a tiskárnu? Jak budu moci prodávat med třeba do obchodů, které ode mne budou vyžadovat doklad o zaplacení, když nemám živnost a tedy ani razítko?

Tradiční česká výroba mezistěn.

Nedostatek včelího vosku trápí naše včelaře již několik let. Všichni výrobci mezistěny se snaží této situaci statečně čelit.Mnoho společností vyrábí mezistěny z pravého včelího vosku pro včelaře ze širokého okolí.

Firmy nabízí výměnu mezistěn za dodaný vosk nebo ze souší a v omezeném množství v závislosti na výkupu i prodej volných mezistěn. Výměnu i prodej provádí přímo ve výrobně nebo případně zásilkově.

Březen začátek nové včelařské sezóny

V březnu mizí poslední zbytky sněhu, příroda se probouzí ze zimního spánku a včelstva zakládají velké plochy plodu pro jarní obměnu generací

Zimující včelstva

Prvních proletů se dočkají i včelaři, jejichž včelstva zimují ve vyšších polohách. Čím později nastane první prolet, tím větší je to pro včelaře svátek. Na datu prvního proletu se jasně ukazuje, jak jsou přírodní podmínky pro včelaření v České republice rozmanité. Data prvního proletu jsou pro různá stanoviště rozdílná až o jeden měsíc.

Stručná charakteristika základních včelích produktů - Propolis

Propolis tvoří včely sbíráním pryskyřice na stromech, do které přidávají výměšky svých žláz. Do úlu nosí propolis v rouškách na zadních nožičkách obdobně jako pyl. Včely využívají propolis ve dvou základních formách. Ta první je řídká, slouží k potírání stěn a jiných částí úlu, má desinfekční funkci. Druhá forma propolisu je zahuštěná, využívá se na tmelení skulin, prasklin a různých netěsnosti či ke zmenšování vletových otvorů proti průvanu zejména v zimním období. Divoce žijící včely jej používají pro izolaci hnízdní dutiny.

Umístění úlů

Stanoviště je tou nejpodstatnější podmínkou, která je leckdy vyřešená jen tím, že máme k dispozici konkrétní pozemek a jen optimalizujeme umístění úlů a nasměrování česen. Pokud máme možnost volby, upřednostníme parcelu, kde je od předjaří dostupný (do 200 metrů) přirozený zdroj vody a v doletu do půl kilometru různorodá a pestrá vegetace...

Leden - čas zimování a vzdělávání

V lednu začínají matky pomalu klást, včelař využívá zimní období ke zpracování loňské medné produkce, ke zpracování vosku a k obnově technického vybavení. Stranou nezůstává ani vzdělávaní.

Proč měnit matky

Když budete mít kvalitní matku s dobrým zdravotním stavem včelstva a budete svou činnost při jeho ošetřování vykonávat správně, čekají na vás dobré výsledky.

Zlepšující se trendy v podpoře včelařů

Včelaři a včelařství vůbec se těší už od svých počátků velkých výhod, úlevy na daních od králů a knížat a různých pomocí v těžkých dobách. Není divu, vždyť včely patří mezi ty nejvýznamnější opylovače rostlin a tedy i zemědělských produktů. Naši předkové si to ve velké míře uvědomovali a proto je hezké, že se obor včelaření začíná opět těšit podpory ze strany státu a hlavně, Evropské unie, z jejíž štědrosti by se stát mohl učit.

Chovné metody pro matečníky

Pokud chce včelař získat novou matku (chce posílit včelstvo starší matky, být chovatelem matek či rozšířit dosavadní množství svých silných chovných včelstev), musí včely donutit, aby vyprodukovaly matečníky. Cest jak dosáhnout tohoto cíle je několik.

Strana 5 z 7