Včelařovy zkušenosti

Tvorba oddělků, jak pečovat o roje a oddělky?

Letošní způsob jara zdá se být poněkud neobvyklý. Silná včelstva s dostatkem glycidových zásob neměla problém s rozvojem ani v chladných dnech, pylové zásoby si doplňovala v krátkých intervalech, kdy počasí dovolilo. Všechny významné rostliny postupně odkvetly bez možnosti plného využití jejich potenciálu, ale doufejme, že alespoň všudypřítomná řepka prodlouží své kvetení, léčivý hloh a javor klen poskytnou vydatnou snůšku a dočkáme se i nabídky akátového nektaru. Úlový prostor i tak musíme kontrolovat a rozšiřovat, i když se nezdá, že by přínos sladiny byl znatelný. Včelstva, která nemají nouzi o pastvu ve svém okolí a využívají každou chvilku, kdy sluníčko ohřeje česna, se i tak mohou velice brzy dostat do rojové nálady. První medobraní letos určitě nebudou z těch nejčasnějších.

Trnovník akát - dobrý sluha, zlý pán?

Trnovník akát je mezi včelaři opěvovaným stromem, který chce mít blízko svévčelnice snad každý včelař. Nejeden se o jeho přítomnost také v dobré víře postaral výsadbou nebo výsevem. Není také divu. Akátový med je žádaný a velmi kvalitní. Mezi biology, ekology a ochránci přírody je však tento strom noční můrou a raději by ho z naší krajiny alespoň na určitých místech zcela vymýtili. Cílem tohoto článku je bez emocí, stručně a srozumitelně vysvětlit, v čem je trnovník akát pro českou přírodu nebezpečný, a nastínit jeho minulost, současnost i možnou budoucnost v naší krajině.

Gershom Franklin White - Průkopník veterinární medicíny včel

Roku 1888 napsal Matěj Hlinecký do časopisu Český včelař závažné pojednání, v němž se mimo jiné praví: „Mezi zla, proti kterým včelaři marně bojují, v první řadě náleží hniloplod, proti kterému se léku a koření marně hledalo. Hrozná tato příšera řádí v Dánsku, Anglii a Norvéžsku.„

K výměně matek

S výměnou jsem jíž též začal nejen pomocí oddělků, ale i včel z doporučených chovů. Dle návodu jsem starou matku odchytil, ale protože se mí nechtělo jí zabíjet, nechal jsem ji v dalším úle se zásobním rámkem a dvěma soušemi klást. Což se povedlo a matka klade. Počítám s tím, že plod dám do slabších včel, ale jak s novou matkou? Včely jsem nechal dva dny osiřelé a pak jsem matku v klícce i s doprovodem včel nechal s medocukrovým těstem v cestě ven k prokousání. Přes mřížky klícky se však včely k nové matce mohly dostat. Nebyla to chyba?

Klíckování matek

Podívejme se na problematiku kličkováni matek v období 21 dní před první fumigací prakticky do doby posledního ošetření. Pokud matky zaklíckujeme při dodržení dále uvedených zásad, nebudeme mít v době ošetření ve včelstvech zavíčkovaný plod a všechny zaklíckované matky přežijí:

Je dlouhověkost včelí matky daná aktivitou telomerázy?

V přírodě lze obecně pozorovat to, že pokud jedinec investuje do vlastního rozmnožení, pak tím automaticky sníží jak svou vitalitu, tak délku svého života. Zjednodušeně tedy řečeno, více potomstva rovná se kratší život a slabší zdraví. A ačkoliv se dosud dostatečným způsobem nepodařilo identifikovat molekulární či fyziologickou podstatu tohoto jevu, známého pod pojmem „cost of reproduction“ (cena za rozmnožení), lze tento fenomén sledovat napříč spektrem nejrůznějších organismů, nicméně s jednou podstatnou výjimkou, a tou je sociální hmyz.

Opatření v boji proti varroáze na jaře

Tak jako v loňském roce navazuji na dva články o opatřeních v boji s varro-ázou z července a září tohoto roku. Rád bych uzavřel celý včelařský rok pojednáním o základních poznatcích a pravidlech nekonečného boje s tímto zákeřným parazitem. Dnes se budu věnovat období od odběru zimní měli včetně až po případná ošetření včelstev do 15. dubna.

Prosinec - včelař bilancuje, včelstva překonávají dočasné nepříznivé podmínky v zimním chomáči

Mnozí včelaři si vyhodnocují uplynulou sezónu dříve než v prosinci. Ale většině profesionálních včelařů se včelařská sezóna plynule přelévá do sezóny prodejní. Naši stálí zákazníci vědí, že letošní med budeme dodávat nejdříve v listopadu a že všechny medové objednávky vykryjeme do Vánoc...

Klát - úl na 200 let

Rozumět svým včelám má velkou výhodu. Máte pod kontrolou jejich zdravotní stav a můžete zareagovat na každou změnu včelstva. Výsledkem je silné a zdravé včelstvo, na které je radost se podívat. Aby té radosti nebylo málo, rozhodl jsem se minulý rok pro stavbu monumentálního včelího klátu. Nikdy předtím jsem nic podobného nevyrobil, na internetu jsem podrobný návod nenašel.

Krize amerického včelařství nepolevuje

V období od dubna 2015 do dubna 2016 ztratili včelaři v USA 44 % všech včelstev. Vyplývá to z předběžných výsledků celonárodního průzkumu. Jak letní tak i zimní ztráty byly vyšší než v předchozí sezóně. A už druhý rok se letní ztráty v USA blíží ztrátám během přezimování.

Strana 4 z 7