Trávící soustava včely medonosné
Primární funkcí trávicí soustavy je příjem potravy, její chemické zpracování, absorbování získaných živin a následné odstranění nestrávených zbytků potravy a vyloučení odpadních látek. V medném váčku včela přináší do úlu nektar, medovici nebo vodu, které pak může předat ostatním členům včelího superorganismu. Můžeme tedy říci, že trávicí soustava včely slouží jak jedinci samotnému, tak i celému včelímu společenstvu.
Tťávicí soustavu můžeme rozdělit na tři části, a to stomodeum, což jsou ústní
otvor, hltan, jícen a medný váček, mesenteron neboli žaludek a proctodeum
složený ze střeva a výkalového vaku.
Ústní ústrojí
Na gnathocephalonu, tedy posledních třech hlavových článcích, leží trofické
přívěsky čili ústní ústrojí včely, \fcniklo přeměnou končetin a tvoří je horní
pysk, kusadla a sosák. Horní pysk (labrum) je chitinová destička zčásti kryjící
kusadla, která jsou kloubně napojena na líce (genae). Kusadla se u jednotlivých
kast tvarově liší. Dělnice využívají kusadla jako univerzální nástroj při
každodenní práci, zatímco matka a trubci je použijí jen při vybíhání z buňky.
Na hlavě najdeme pod týlním otvorem měkkou prohlubeň zvanou ústní pole, ve které
je do tvaru písmene Z složen sosák včely. Ústní poleje z obou stran obklopeno
zálícím (postgenae), které je pokračováním lící v zadní části hlavy. Sosák (proboscis)
je složen z čelistí (maxillae) a spodního pysku (labium). V závislosti na
plemenné příslušnosti se jeho délka pohybuje v rozmezí 5,7 až 7,2 milimetru
(Přidal, 2003). Čelisti se skládají ze stěžeje (cardo), násadce (stipes) a dásní
(galea). Obě stěžeje čelistí jsou propojeny uzdičkou (lorum), na kterou se
kloubně napojuje podbradek spodního pysku.
Celé ústní ústrojí ovládá množství svalů.
V případě potřeby napřímí včela jednotlivé části sosáku, přiloží těsně k sobě
dásně čelistí a makadla spodního pysku a vytvoří tak sosákovou rourku. Ta se
přimkne k ústům a včela tak může nasávat tekutou potravu, kterou však nejprve
ochutná. K tomu slouží jazýček, u jehož báze se nachází chuťové receptory. Celý
jazýček je pokrytý dlouhými chloupky, díky kterým ochutnávaný nektar vzlíná až k
chuťovému ústrojí. Nektar se dostává k chuťovým
receptorům i díky rýžce v zadní části jazýčku, která funguje jako tenká
kapilára. Jazýček je součástí spodního pysku a je obklopen dvěma pyskovými
makadly (palpi labiales) a dvěma pajazýčky (paraglossae). Celá struktura nasedá
na bradu (mentum) a ta na podbradek (submentum). Koncová partie jazýčku se
jmenuje lžička (labellum) a včela jí může nabrat hustější potravu. Sosák včela
využívá při nasávání nektaru, medu, vody, při předávání potravy, při krmení
matky a larviček nebo při čištění buněk. Díky těmto funkcím označujeme ústní
ústrojí včely jako lízavé sací. Vlastní ústní otvor leží mezi horním a dolním
vnitřním pyskem.
Hltan a Jícen
Na ústní ústrojí navazuje hltan (pharynx), což je dutá trubice ektodermálního
původu obkroužená svalovinou. Díky svalům vytváří včela podtlak a může tak
sosákem nasávat potravu. Zadní stěna hltanu je zesílená hltanovou destičkou, do
které ústí vývody hltanových žláz. TV u dělnic produkují nejprve krmnou kašičku
a poté trávicí enzymy. Hltanovou destičku mají i trubci a matky, přestože
hltanovou žlázu bychom u nich hledali marně. Činností svalovinyje přijatá
potrava posunována do hrudi, kde již prochází jícnem (oesopharynx). Hltan i
jícen jsou vystlány jednovrstevným epitelem pokrytým chitinózní blankou intimou.
Peristaltické pohyby posunují potravu do zadečku, ve kterém se jícen rozšiřuje v
medný váček.
Medný váček
Medný váček (ingluvies) známe též pod názvem medné volátko nebo sociální
žaludek. Vše, co včela přinese ve volátku do úlu, může zvrátit (regurgitovat) a
nabídnout okolním včelám. Jedná se samozřejmě o nektar, medovici nebo vodu.
Objem přinesené sladiny v medném váčku může být až 60 mm3 a může vážit až 0,069
g (Schónfeld, 1955). Medný váček je od dalšího oddílu trávicí soustavy, tedy
žaludku, oddělen čtyřcípou chlopní, tzv. česlem (proventriculus). Česlo
pokračuje směrem do žaludku tenkou česlovou rourkou, která končí volně v jeho
prostoru. To, co projde česlem, již včela regurgitovat nemůže, a je to tedy
stráveno. Proto označujeme tuto část trávicí soustavy jako pravá ústa včely.
V medném volátku dochází vlivem enzymů produkovaných hltanovými žlázami ke
štěpení složitých cukrů na jednodušší a tím vzniká řídký med. Cesta ke zralému
medu je však ještě dlouhá a musí dojít k mnohonásobnému předání obsahu volátka
mezi včelami. Ve volátku též vzniká krmná kašička, kterou včely krmí larvy. Je
to kombinace pylu, medu* výmoků hltanových žláx a pravděpodobně i žláz
pyskových.
Žaludek
Včelí žaludek (yentriculus) »jinak také me-zenteron, je jedinou části trávicí
soustavy entodermálního původu* Znamená to, že $e vyvíjela z vnitřního
zárodečného listu zárodku včely. Díky tomu není žaludek vyztužen chitinem jako
ostatní části trávicí soustavy, a může v něm tedy probíhat tráveni a vstřebávání
živin. Aby byla plocha vstřebávající živiny co největší, má epitel žaludku
množství záhybů. Mezenteron včely je široký až dva milimetr)' a jeho délka činí
10 mm u dělnice, 13 mm u matky a 19 mm u trubce (Veselý, 2003).
Buňky žaludeční výstelky jsou schopné fungovat dvojím způsobem. Jednak produkují
trávicí enzymy, které rozštěpí přijatou potravu a zároveň mají i schopnost resor-bovat
živiny z potravy. Trávicími enzymy včely jsou kyselá a alkalická fosfatáza,
esterázy, lipázy aminopeptidázv, proteázy a glukosidázy (Rada, Havlík, Flesar,
2009). Žaludek včely tedy funguje zcela jiným způsobem než u člověka, protože u
něj je potrava strávena až v tenkém střevě.
Tím, že produkují trávicí enzymy, se žaludeční buňky značné opotřebovávají, a
proto musí být pravidelně obměňovány. Děje se tak ve speciálních místech žaludku
- v prohlubních zvaných regenerační krypty, kde vznikají nejprve buňky
regenerační (náhradní) a ty se v případě potřeby změní na výstelkové buňky
sliznice.
Žaludek včely je obkroužen vrstvami sva-loviny, která zajišťuje peristaltické
pohyby posunující tráveninu žaludkem. Potravou včely je nektar, případně med a
samozřejmě také pyl. Fermentovaný pyl zvaný perga je pro včelu perfektně
vstřebatelný, protože fermentací je rozrušena jeho odolná povrchová vrstva exina.
Včela se samozřejmě při sbírání potravy neubrání pozření surového pylu s ostrými
výčnělky tvrdé exiny. Například pylová zrna slunečnice roční jsou ostnaté koule,
které by v nefermentovaném stavu silně poškodily žaludeční sliznici. Během
milionů let evoluce si včela medonosná vytvořila ochranu své sliznice žaludku
speciální vrstvou z chitinu, bílkovin a glykoproteinů zvanou peritrofická
membrána. Tato bariéra sestává z jemných vláken rhabdoria a připomíná punčošku.
Do ní se z medného volátka dostává potrava, která tak nikdy nepřijde do přímého
kontaktu se sliznici žaludku. Přes rhab-doríum tedy prochází do punčošky trávicí
enzymy štěpící zde potravu a strávené živiny následně putují přes vlákna ke
sliznici, kde jsou vstřebány.
Rhabdorium v žaludku neustále dorůstá a slouží tak jako perfektní bariéra před
patogeny. U zdravého dospčlcc přes pcri-troličkou membránu neproniknou ani spory
moru včelího plodu nebo zvápenatční. Bohužel to však zvládnou všechny druhy
Nosemy a to díky svým pólovým vláknům, která probodnou peritrollckou membránu.
Včelí plod je patogeny nakažen vždy, protože peritrofická membrána se mu vytváří
až v určitém stadiu vývoje. Odrůstající stará peritrofická membrána odchází
spolu s nestrávenými zbytky potravy do střeva. Rozhraní mezi žaludkem a tenkým
střevem tvoří svěrač vrátník (pylorus).
Střevo a výkalový vak Tenké střevo je od žaludku odděleno pylo-rickou chlopní,
která má chitinové zoubky. Ty spolu s drsným povrchem střeva rozmělňují
nestrávené zbytky potravy. Hned za pylorem ústí do tenkého střeva Malpi-ghiho
trubice, které představují vylučovací soustavu. Asi sedm milimetrů dlouhé tenké
střevo je ektodermálního původu, vystýlá jej tedy kutikula, a proto zde již
nedochází ke vstřebávání živin.
Obsah střeva se posunuje dál do konečníku, což je značně rozšířená část trávicí
trubice s mnoha záhyby zvaná též výkalový vak. Tento orgán je důležitý v zimních
měsících, kdy včela nemůže vylétávat z úlu a kálet venku. Označení výkalový vak
je příznačné, neboť výkaly se zde shromažďují až do prvních proletů a po
několika zimních měsících může jejich hmotnost odpovídat až 57 % hmotnosti těla
včely. Při naplnění je délka výkalového vaku až 9 milimetrů a jeho průměr 4
milimetry (Veselý, 2003). Pokud se výkalový vak naplní více, například při
zimování včel na medovicových medech, může dojít k vykálení včely již v úlu, což
je z hygienického hlediska naprosto nepřípustné, protože to vede k Šíření mnoha
nemocí.
Aby byly výkaly ve výkalovém vaku konzervovány a nemnožily se v nich bakterie,
prostupují je výměšky rektálních žláz. Těch je celkem šest, obkružují výkalový
vak v jeho přední části a pravděpodobně ovlivňují i vodní režim těla. Zažívací
trakt včely je zakončen řití (anus).
Mlkroblom (mikroflóra) střeva Stejně jako člověk má i včela trávicí soustavu
osídlenou četnou mikroflórou, která pomáhá trávit potravu, produkuje vitaminy a
samozřejmě též chrání střevo před patogeny. Mikroflóru získává vylíhla larvička
od starších včel při krmení a mezi nej rozšířenější skupiny bakterií patří
Alphaprote-obacteria, Betaproteobacteria, Gamma-proteobacteria, Bacteroidetes a
Firmicutes (Mohr, Tebbe 2006).
Střevní mikrobiom, ale také stav peritrofické membrány v žaludku včely negativně
ovlivňují vnější činitelé, jako jsou chemické postřiky v zemědělství nebo dlouho
trvající stres. Tím je samozřejmě dlouhodobě snižována imunita včely medonosné,
což se v poslední době projevuje zvýšenou mortalitou včelstev na celém území
naší republiky.
z časopisu včelařství Mgr. Marian Solčanský učitel včelařství