Včelařovy zkušenosti

Ochrana česna proti sršním a ostatním vetřelcům

Před 15 lety byla sršeň asijská poprvé identifikována ve Francii a dnes je její výskyt kromě dalších evropských států potvrzen i v jižních spolkových zemích Německa. Poté, co se zcela nečekané objevila v okolí Hamburku, což svědčí o přímo neskutečném tempu obsazování nových území, jí stačí „přejít pohraniční hory“ a nebezpečného včelího predátora máme v Česku. A s ním i další velký problém.

Kalendárium červenec

Červenec je měsícem mnoha změn ve včelstvu. Pozvolna konči nektarová a medovicová snůška. Matky postupně zakládají zimní generaci včel. Končící letní včely mění chování k vyšší ostražitosti na česnech a současné slídí po ubývajících zdrojích. Dokážou snadno vyloupit slabá u bezmatečná včelstva. Po letním slunovratu ustává stavba na mezistěnách a matky budou zakládat stále menší plochy plodu. Pro včelaře přišla doba posledního medobraní a nyní se musí postarat o dodání glycidových zásob a současně ochránit včelstva proti varroáze. Červenec je s přicházejícím podletím právem považován za začátek včelařského roku, protože správné zásahy v této době jsou předpokladem pro úspěšnou další sezónu, zatímco chyby mohou naopak vést k oslabení, ale i k pozdějším úhynům včelstev.

Prosincový slunovrat

Prosinec je zimní měsíc spojený s nejkratším dnem a nejdelší nocí. Ovšem platí to nejen pro člověka, ale i pro včely. Magickým dnem je slunovrat 22. prosince.

Pro většinu matek je to signál k začátku kladení po podzimní přestávce. Pokud jsou teploty pod bodem mrazu, kladení ustává. Pokud přijde vánoční a novoroční oteplení, včelstva zakládají plodové plochy, i když tedy jen malé, kde musí udržovat teplotu kolem 34 °C, což je pro včelstvo náročné a vzhledem k počtu vychovaných mladých včel výrazně neefektivní. Je to možné přečíst na podložce, kde najdeme vyhozené larvy Či kukly v důsledku toho, že se včelstvo snaží zredukovat plod. Pamatuji si, že v některých posledních teplých zimách včelstva proplodovala v lednu významné množství zásob.

Trávící soustava včely medonosné

Primární funkcí trávicí soustavy je příjem potravy, její chemické zpracování, absorbování získaných živin a následné odstranění nestrávených zbytků potravy a vyloučení odpadních látek. V medném váčku včela přináší do úlu nektar, medovici nebo vodu, které pak může předat ostatním členům včelího superorganismu. Můžeme tedy říci, že trávicí soustava včely slouží jak jedinci samotnému, tak i celému včelímu společenstvu.

Tťávicí soustavu můžeme rozdělit na tři části, a to stomodeum, což jsou ústní otvor, hltan, jícen a medný váček, mesenteron neboli žaludek a proctodeum složený ze střeva a výkalového vaku.

Listopad

Listopad již patří do období včelařské zimy, i když především počátkem měsíce bývají ještě dny příznivé pro let včel. Někdy včely dokonce ještě přinášejí roušky pylu, zvláště v období, kdy přírodu ještě nespálily první silnější mrazy. Přinášený pyl však již nemá zásadní vliv na život a zimování včelstev. Včely jej ukládají do volných buněk v blízkosti sezení chomáče, pokud tam nějaké takové jsou.

Kalendárium říjen

Říjen zbarví celou přírodu do pestrých barev podzimu a vše je nachystáno k zimnímu klidu. Zvláště poslední relativně teplé roky nás však přesvědčují, že i v tomto měsíci můžeme prožít krásnou rekreaci v přírodě nebo vykonat mnoho práce při zkrášlení svého obydlí a zahrady. Naše včelky jsou v teplých dnech ještě aktivní, ale při ochlazení se dokážou semknout do tepla chomáče. Nastávající bezplodové období by měl včelař využít k ozdravení včelstev od nemocí a parazitů.

Jak určit správnou prodejní cenu medu?

Chov včel v našich podmínkách je vnímán jako hobby činnost a jen malá část včelařů je na chovu včel ekonomicky závislá. Hlavním užitkem, který včelaři ze včel mají, je med. Protože chov včel není levná záležitost snaží se i hobby včelaři tento produkt prodávat. Cena meduje samozřejmě určována hlavně trhem, ale cenu „od včelaře“ hodně ovlivňují sami včelaři svojí cenovou politikou.

Včelaření v měsíci únor.

Sníh ochrání včelstva před mrazy. Česna a očka ale musí být čistá bez sněhu.

Počasí

Slunce v polovině února vstoupí do znamení Ryb. Den se prodlouží o 1 hod. 38 min.

Program Surveillance varroázy

Termín surveillance se zjednodušeně používá pro označení sběru všech dostupných informací v našem případu o varroáze, průběžným vyhodnocováním získaných dat a včasné realizaci opatření zabezpečující kontrolu onemocnění. Tato opatření spočívají především ve včasném informování chovatelů včel i SVS o zhoršené situaci a následném provedení léčebných opatření dle rozhodnutí SVS.

Soubor vědomostí týkajících se chovu včely medonosné - včelařova čítanka.

Na základě „THE ABC OF BEE-CULTURE BY А. I. ROOT“ za pomoci redakčního výboru a vynikajících včelařských spisovatelů

Uspořádal František Vohnout

Praha 1925, Nákladem Zemského ústředí spolků včelařských pro Čechy v Praze

Prvním oddílem čítanky jsou Dějiny včelařství, které v tomto čísle zakončíme. Další kapitolou načneme příště oddíl s názvem Včelí plemena.

Strana 3 z 7